ÇAMLIHEMŞİN DERNEĞİ'NİN (ÇAMDER) KURULUŞU

Aşağı Kaydırın
ÇAMLIHEMŞİN DERGİ 1.SAYI
  • 210
Yazı Boyutu:
Yazdır

ÇAMLIHEMŞİN EĞİTİM VE KÜLTÜR DERNEĞİNİN KURULUŞU

          Ankara yöresel derneklerin başkenti gibidir. Memleketinden uzak düşen insanlar bu özlemlerini, dernekler kurarak ve onlar üzerinden memleketlerine hizmet götürmeye çalışarak gidermekte ve kendi içlerinde sosyal dayanışmalarını sağlamaktadırlar. Bu sebeple olsa gerek birçok ilçenin, birçok köyün kendilerine ait dernekleri vardır. Fakat artık günümüzde derneklerin iştigal alanları değişti.

AB uyum süreci içerisinde derneklerim pozisyonları da değişti. Proje yapacaksanız, Kültürel bir faaliyet yapacaksanız dernek olmanız gerekmektedir.

Ankara da ki yapının değişmesi ve güçlü olabilmek için, ilçe derneklerinin bir araya gelmesi ve federasyon oluşturmaları gerekmekteydi. Dernek dışında hiçbir kurum Federasyona üye olamamaktaydı. Ayrıca Çamlıhemşinlilerin, etnik ve siyasi olmayan ve tüm Çamlıhemşinlileri kucaklayacak bir yapıya da ihtiyaçları vardı.

         Çamlıhemşin Eğitim ve Kültür Derneği bu amaçlar çerçevesinde 2009 Nisan ayında kurulmuş ve Temmuz 2009 ayında genel kurulunu yaparak mevcut yönetimine kavuşmuştur.


Mevcut Yönetime göre seçilen üyeler aşağıdaki gibi oluşmuştur.

Yönetim Kurulu Asil üyeleri; Metin Gültan, Selami Haşimoğlu, Yunus Demirci, Güngör Oflu, Sezin Gülay Küçük, Ayşegül Hacıoğlu, Merve Gültan, Enver Yılmaz, Savaş Çolakoğlu

Yönetim Kurulu Yedek üyeleri; Şule Gedik, Ali Akgün, İrem Gültan, Ömer Güneyi, Gürkan Oflu, Semih Ali Gülay, B. Osman Gözen, Tolga Reyhan, Hasan Yılmaz

Denetim Kurulu Asil Üyeleri; Ali İhsan Arol, Ender Aykut Yılmaz, Ahmet Haşimoğlu

Denetim Kurulu Yedek Üyeleri; Hanife Akdeniz, Köksal Burum, Feridun Yücel

Ayrıca Federasyon için delege olarak; Ayşe Gül Hacıoğlu, Ender Aykut Yılmaz, Enver Yılmaz, Gürkan Oflu, Hasan Gültan, İdris Lütfü Melek, İrem Gültan, Köksal Burum, Ahmet Haşimoğlu, Saim Yılmaz, Savaş Çolakoğlu, Sezin Gülay Küçük, Soner Güner, Yunus Demirci, Zeki Mafratoğlu önerilmiş ve seçilmişlerdi.

Yönetim kurulu kendi içerisinde yaptığı toplantı neticesinde Başkan olarak Metin Gültan’ı, Başkan Yardımcısı olarak, Selami Haşimoğlu ve Yunus Demirci’yi, Genel Sekreter olarak Güngör Oflu’yu ve Genel Sayman olarak da Merve Gültan’ı göreve getirmişler.

Yönetim kurulu üyelerinden Enver Yılmaz’ın işlerinin yoğunluğu nedeniyle istifasından sonra ilk yedek üye olan Şule Gedik Albayrak yönetim kuruluna dahil edilmiş ve halen mevcut yönetimle Dernek faaliyetlerini sürdürmektedir.

Dernek iştigalleri olarak kurulma amacına uygun olarak AB Projeleri yazmış ve yazılmış olan bazı projelere ortak olarak veya uygulayıcı olarak dahil olmuştur.

Federasyon tarafından yapılan tüm organizasyonlarda aktif olarak yer almaktadır.

Genel kültür amacıyla, Paneller yapmakta ve Horon geceleri ve benzeri girişimleri organize etmektedir.

İnkılap Sokak 25/5 adresinde bulunan Rizeliler Evinde yer alan Derneğe, 312 425 79 92 numaralı telefondan ve 312 417 90 32 numaralı fakstan ulaşılabilir.

Ayrıca camlihemsinliler@gmail.com adresi dernek adresidir ve e posta gönderilebilir.

RİZE DERNEKLERİ FEDERASYONU BAŞKANI SÜLEYMAN BASA'NIN KONUŞMASI

Federasyona giden yolda ÇAHEV ve Çamlıhemşin Derneği

1984 yılında Rizeliler Derneğinin kurulması ile başlayan, Ankara’da Rizelilerin buluşma ve memleketleri için çalışma istekleri, kurulan ilçe dernek ve vakıfları ile 2006 yılına kadar önemli projelere imza atmıştır. 2006 yılında ise ilçe dernek ve vakıflarının daha güçlü ses çıkarma adına önce Rizeliler Birliği altında, daha sonrada Rize Dernekleri federasyonunun kurulması ile daha güçlü bir yola adım atmıştır.

İşte tüm bu süreçte önce Ankara’da en köklü Rize kökenli STK’lardan biri olan ÇAHEV in bu oluşuma vermiş olduğu destek çok önemliydi, Başkan Okay KARAYALÇIN ve daha sonraki süreçte Prof. Dr. Ali İhsan AROL ile yönetimlerinin olumlu ve katkı koyan yapısı bize çok şey katmıştır. ÇAHEV in her yıl düzenlediği “Sizin Objektifinizden Kaçkarlar” Sergisini çok önemli bir faaliyet olarak görmekteyim.

Daha sonra kurulan ve Federasyonun resmi üyesi olan Çamlıhemşin Derneği ise genç ve dinamik yapısı ile önemli katkılarda bulunmuştur. ÇAMDER tüm organizasyonlarımızda ciddi görevler almıştır.

Federasyon bünyesinde önce ÇAHEV tarafından görevlendirilen sonra Çamlıhemşin Derneği Başkanı olarak birlikte olduğumuz bir isimden bahsetmeden bu süreci anlatmak eksik kalır diye düşünüyorum. Geniş bakış açısı ve detaylı yorumlarıyla Metin GÜLTAN öne çıkmaktadır.

Biz tüm ÇAHEV ve Çamlıhemşin Derneği ailesine, Çamlıhemşin ve Rize için yaptıkları için teşekkür ediyoruz.

Dr. Süleyman BASA

RİZE DERNEKLERİ FEDERASYONU BAŞKANI

 Kaynak; Çamlıhemşin Dergisi 1. Sayı Sayfa; 10

 

Önceki KÖYDEN GELDİM ŞEHİRE
Sonraki HORON GECESİ