BİTKİ RESMİ NASIL ÇİZİLİR...

Aşağı Kaydırın
ÇAMLIHEMŞİN DERGİ 2.SAYI
  • 149
Yazı Boyutu:
Yazdır

IŞIK GÜNER İLE BİTKİ RESMETMEK...

 Işık Güner kimdir?

Çamlıhemşinli bir anne ve babanın en küçük kızı olarak1983 yılında Ankara’da doğdu.
Lisans eğitimini Marmara Üniversitesi'nde, Çevre Mühendisliği bölümünde tamamladı. Eğitimi sırasında, bitki ressamlığı ile ilgili düzenlenen kurslara katıldı ve hayatında yeni bir pencere açtı ve bulduğu her fırsatta bitki resimleri yaparak, bu konuda kendini geliştirdi. Londra ve Edinburgh’da düzenlenen RHS ve BISCOT adlı uluslararası bitki ressamlığı yarışmalarında “Altın Madalya” “Serginin En iyi Resmi” ve şu ana kadar sadece iki kişiye verilen “Mary Mendum” ödüllerini almıştır. Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi ve Edinburgh Kraliyet Botanik Bahçesi'nde çeşitli projelerde yer almakta ve 2010 yılından beri Edinburgh Kraliyet Botanik Bahçesinde düzenlenen Diploma Bitki Ressamlığı kursundaki eğitmenlerden biridir.


Bitki ressamlığı konusunda Londra ve Edinburgh’ta düzenlenen RHS ve BISCOT adlı yarışmalarda “Altın Madalya” “Serginin En iyi Resmi” ve şu ana kadar sadece iki kişiye verilen “Mary Mendum” ödüllerini almış olan hemşerimiz Işık Güner ile Bitki ressamlığını konusunda sohbet ettik.
İşte aldığımız cevaplar:

Osmanlı’da ve şimdi de başta İngiltere olmak üzere hayli yaygın olan bitki ressamlığı nedir?

Bitki ressamlığı, bilimsel değerleri göz önünde bulundurarak, bitkileri birebir ve karakteristik özelliklerini ortaya koyarak resmetmek ve bitkinin açık ve anlaşılır bir şekilde kayıt altına alınmasını sağlamaktadır. Görsel anlatım, bitki bilimi konusunda uzman olmayan kişilerin ilgisini bu yöne toplamak için de çok faydalı bir yoldur.

Bitkinin, Fotoğraf çekimi veya çizimi arasındaki fark nedir?

Bitki resmiyle, bitkinin, tohumdan çiçeğe, çiçekten meyveye kadar olan bütün yaşam sürecini aynı tablo üzerinde resmedebilirsiniz. Çiçeğin ya da gerekli kısımlarının kesitini alarak tablonuza ekleyebilirsiniz. Fotoğrafla, bitkinin her kısmını aynı netlikte görüntüleyemezsiniz.

Profesyonel olarak bitki ressamlığı Türkiye’de hangi boyuttadır?

1960 lı yılların sonlarına doğru Prof. Dr. Nebahat Yakar’ın hazırladığı Türkiye Bitkileri Atlası adlı iki fasikül kitap bulunmaktadır. Yazılarını ve resimlerini kendisinin hazırladığı bu kitap, kendi dilimizde yer alan nadir kaynaklardan biridir.

Christabel King’in Türkiye’de vermiş olduğu bir seri kurs, bu meslekten bihaber olan birçok kişi için başlangıç noktası olmuştur. Bitki Ressamlığı Türkiye için çok yeni ve yaygın olmayan bir meslek olmasına rağmen, Christabel’in eğitmenlik yaptığı bu kurslardan sonra, kursiyerlerden, bende dahil olmak üzere, bir kısmımız bu işi daha ileri düzeylere taşımak için çeşitli çalışmalarda yer aldı. Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi’nin bu konudaki destekleyici tavrı, bizim seçtiğimiz bu yolu daha da aydınlatmıştır.

Bitki ressamı olmak isteyen insanlar ne yapmalı? Sizin bu konuda düzenlediğiniz kurslar hangileri?

2008’den beri Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi’nin düzenlediği kurslarda eğitmenlik yapıyorum. Genelde kurslarımı sonbahar-kış döneminde düzenliyorum. Kurslar yetişkinlere yöneliktir ve katılımcıların sayısı 8 ila 12 arasında değişmektedir.

Kursların bir botanik bahçesinde olmasının da çok büyük avantajları var tabii. Gezip görebileceğimiz, bazılarını örnek olarak alabileceğimiz ve resmedebileceğimiz sayısızca bitkinin arasındayız ve bu bitkileri bize en iyi şekliyle anlatabilecek botanikçi arkadaşlarımız hemen yanı başımızdalar. Bu sayede kurslarımız çok verimli ve gerçekten çok keyifli geçiyor.

Başlangıç kurslarını 6 tam gün olarak düzenliyorum. Bu bazen haftada 6 günü kapsıyor, bazen sadece Cumartesi ya da Pazar’lardan oluşuyor. Ancak 6 günün 6’sı da bir hayli yoğun ve keyifli geçiyor.

Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi’nde düzenlenen kurslar ile ilgili daha detaylı bilgiye www.ngbb.gen.tr adresinden ya da benim kendi sitem olan www.isikguner.com adresinden ulaşabilirsiniz.


Cylamen


Kaynak; Çamlıhemşin Dergisi 2. Sayı Sayfa; 64

Önceki ADİL GÜNER DEN DEV HİZMET
Sonraki ŞİMŞİR PROJESİ