ADİL GÜNER DEN DEV HİZMET

Aşağı Kaydırın
ÇAMLIHEMŞİN DERGİ 2.SAYI
  • 156
Yazı Boyutu:
Yazdır



Hemşerimiz olması sıfatıyla, bitki dendiği zaman gururla ismini zikrettiğimiz ilk kişi Prof. Dr. Adil Güner’dir.  Prof. Dr. Adil Güner’in baş editörlüğünü yaptığı ve Türkiye’de bir ilk olması sıfatıyla yakinen takip ettiğimiz ve Cumhuriyetimizin 100. Yıldönümü olan 2023 yılına kadar bitirilecek 21 cilt’lik “Resimli Türkiye Florası’nın” ön çalışması olan, Türkiye Bitkileri Listesi (Damarlı Bitkiler) Kitabı, belki de siz bu satırları okurken basılmış olacaktır.

RESİMLİ TÜRKİYE FLORASI

Her on günde bir yeni bir bitkinin keşfedildiği ülkemizde, Anadolu’nun inanılmaz bitki zenginliğinin tamamını kapsayan Türkçe bir eser bu güne kadar mevcut değildi.

Ülkemizin Florası hakkında ilk yazılan eser, 1865-1888 yılları arasında İsviçreli botanikçi E. Boissier tarafından yayınlanmış ve adı Flora Orientalis’tir.

Latince yazılan bu kitaptan tam bir yüzyıl sonra, İngiliz botanikçi P.H. Davis tarafından, dokuz esas ve bir ek cilt halinde 1965-1988 yılları arasında “Türkiye ve Doğu Ege Adaları Florası/ Flora of Turkey and the East Aegean Islands” isimli eser yayınlanmıştır. İngilizce yazılan bu eserin ikinci ek cildi de Prof. Dr. Adil Güner’in önderliğinde ve Türk botanikçilerinin editörlüğünde 2000 yılında tamamlanmıştır.

Son yıllarda Flora’mızın yeniden yazılma konusu özellikle Türk botanikçileri arasında tartışılmaya başlanmış ve 16-17 Şubat 2008 tarihinde Kayseri’de yapılan bir toplantıda, Flora’mızın Türkçe ve resimli olarak yeniden yazılması kararı alınmıştır. Flora Araştırmaları Derneği çatısı altında yapılması düşünülen “Resimli ve Türkçe Türkiye Florası” Projesi, Cumhurbaşkanlığının yakın ilgisine mazhar olmuş ve himayelerine alınmıştır. Proje 22 Mayıs 2009 tarihinde Cumhurbaşkanlığı Köşkünde yapılan bir toplantı ile dünya kamuoyuna açıklanmıştır.

  Ülke Florası yazma aşamalarının en önemli adımı o ülkede yetiştiği bilinen bitkilerin bir listesinin hazırlanmasıdır. Flora Araştırma Derneği ve Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi işbirliği ile bir çekirdek ekip kurulmuştur. Bu ekip, çalışmalarını konularında uzman kişilerden alarak tamamlamışlardır. 21 Cilt’lik serinin ön kitabı olan Türkiye Bitkileri Listesi, Cumhuriyetimizin 100. Yıldönümü olan 2023 yılına kadar bitirilecek olan 21 Ciltlik “Resimli Türkiye Florası”’nın ilk adımı olmaktadır.

“Resimli Türkiye Florası” ile; ilk defa ülkemizin florası Türkçe yazılıyor, ilk defa ülkemizde yetiştiği belirtilen her bitkinin Latince bilimsel adları yanında, başka bir bitki için kullanılmayan Türkçe bir adı öneriliyor; ilk defa sadece milli hudutlarımızın içini kapsayan bir Flora kitabı yayınlanıyor; ilk defa Türkiye'nin bütün bitkileri sadece tek bir ciltte yayınlanmış oluyor.

Bu özelliklerle ülkemizin botanik bilgisi ile kendi halkımız arasındaki engelleri ortadan kaldırmakta ve halkımızın bitkiler konusunda, istediğinde bilgiye ulaşması kolaylaştırılmaktadır.

TÜRKİYE BİTKİLERİ LİSTESİ (DAMARLI BİTKİLER)

Türkiye Bitkileri Listesi Kitabının Baş Editörlüğünü Adil Güner yapmaktadır. Editörleri ise Serdar Aslan, Tuna Ekim, Mecit Vural, M. Tekin Babaç’tır.

Bu Kitap, tüm Türkiye üniversitelerinden ve diğer kurumlardan 102 bilim adamı ve sanatçının katkısı ile hazırlanmıştır. Bitki ressamlıklarını Işık Güner ve Hülya Korkmaz yapmışlardır.

Kitap 1312 sayfa üzerine hazırlanmıştır.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Prof. Dr. Adil Güner’in, döneminin en iyi botanikçisi ve öğrencisi olmaktan şeref duyuyorum dediği doktora hocası rahmetli Dr. Hasan Peşmen için “Memleketinde topladığım bir çiçeğe onun ismini vermek nasip oldu” dediği peşmennavruzu (Irispeshmeniana Güner)
Peşmennavruzu (Irispeshmeniana Güner)


Kaynak; Çamlıhemşin Dergisi 2. Sayı Sayfa; 62

Önceki AYKUT İNCE İLE DOĞA FOTOĞRAFÇILIĞI
Sonraki BİTKİ RESMİ NASIL ÇİZİLİR...