BİTKİ ÇİZME SANATI

Aşağı Kaydırın
ÇAMLIHEMŞİN DERGİ 1.SAYI
  • 186
Yazı Boyutu:
Yazdır

 Işık Güner kimdir?
1983 yılında Ankara’da doğdu. Çamlıhemşin’li bir anne ve babanın en küçük kızı.
Lisans eğitimini Marmara Üniversitesi'nde, Çevre Mühendisliği bölümünde tamamladı. Eğitimi sırasında, bitki ressamlığı ile ilgili düzenlenen kurslara katıldı ve hayatında yeni bir pencere açtı.
Bulduğu her fırsatta bitki resimleri yaparak, bu konuda kendini geliştirdi.
Mezuniyetin’den sonrada Bitki Ressamlığı’nı meslek olarak seçmekte tereddüt etmedi.

Bu mesleğe nasıl başladın?

Lisans eğitimim sırasında, ANG Vakfının, Boğazici Üniversitesinde düzenlediği, eğitmenliğini Christabel King’in yaptığı, Bitki Ressamlığı kurslarına katıldım.  2002 yılında başlayan bu kurslar yılda bir hafta olmak üzere 4 yıl devam etti. Bende bitki ressamlığının tam anlamını bu kurslarda öğrendim ve sonrasında da her bulduğum fırsatta bitki resimleri yaptım. 2006 yılında mezun olduktan sonra tam zamanlı Bitki Ressamı olarak çalışmaya başladım, o zamandan beri çeşitli projelerde ve eğitimlerde yer almaktayım.

Ne ödüller aldın ?

Bu mesleğe başladığımdan beri çeşitli yerlerde birçok sergiye katılma fırsatı buldum. Bunlardan bazıları, İngiltere ve iskoçya’da yıllardır düzenlenen RHS ve BISCOT sergileri oldu. Dünyanın birçok yerinden gelen ressamların sekiz eseri ile birlikte katıldığı bu sergilerde, bazı ödüller aldım.

2010 yılında Londra’da katıldığım RHS sergisinde Altın Madalya ve Şili bitkileri kitabı için hazırladığım Araucaria araucana Resmi için “Serginin en iyi Resmi” ödülünü aldım.

Sonraki yılda, Edinburg’da düzenlenen BISCOT sergisinde de yine aynı ödülleri aldım, ayrıca şu ana kadar sadece iki kişiye verilen Mary Mendum Madalyası da hazırladığım sekiz resim için bana verildi.

    
Colchicum variagatum Muscari adilii

Şu anda neler yapmaktasın.?

Şu anda, Edinburg Kraliyet Botanik Bahçesinin hazırlamakta olduğu Şili Bitkileri kitabı için halen resimler yapıyorum. Bu kitabın baskısı 2014 yılının başlarında yapılması planlandığı için, sanırım iki yıl daha bu proje ile meşgul olacağım.. Ayrıca yine Edinburg Botanik Bahçesinin ve İstanbul, Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesinin (NGBB) düzenlediği Bitki Ressamlığı kurslarında da eğitmenlik yapmaktayım.  Bir yıldır Barselonada ikamet ettiğimden dolayı, çalıştığım projeleri tamamlayana kadar, resim malzemelerim ve resimlerimle beraber çok yol yapmam gerekecek gibi gözüküyor.

Gençlere tavsiyelerin nelerdir.

Benim bu meslekteki en büyük artım, işimi gerçekten çok severek yapıyor olmam. Sanırım bu konuda diğer arkadaşlara söyleyeceğimde bu olur.  Her halde başarının sırrı sevdiğiniz işi yapmanız yada işinizi gerçekten sevmeniz’den geçiyor.

Kaynak; Çamlıhemşin Dergisi 1. Sayı Sayfa; 58

Önceki FURTUNA DERESİNİN DOĞAL ÇİÇEK BAHÇELERİ
Sonraki DERDİ HİÇ BİTMEYEN YAYLALAR