BADARA MEZRESİ

Aşağı Kaydırın
KÖY, YAYLA,KONAK VE KONAKLAMA
  • 154
Yazı Boyutu:
Yazdır



BADARA MEZRASI

Rize İli Çamlıhemşin İlçesi Kaçkarlar Bölgesinde yaklaşık 1.800mt. Yükseklikte olan Badara Mezrası ismini, Hemşin İlçesinin, Bahar mahallesi, yani eski adıyla Badara köyünden almıştır. Bu mezra, Badara köylülerince yaklaşık 20 hane olarak uzun yıllar önce kurulmuştur. 1980’li yıllara kadar mezrada hane başı yaklaşık 10 - 15 büyük baş hayvan bulunurdu. Karların erimesiyle birlikte Hemşin Çüpendüzü dedikleri yerden başlayan patika yoldan yaya yürüyerek 4 -5 saate Badara mezrasına varılırdı. Bir müddet bu mezrada kaldıktan sonra 2.800mt. Yükseklikte, Ambarlı yaylasına gidilirdi. Ambarlı yaylasında güz mevsimine kadar yaklaşık iki ay yaylacılık yapılıp havaların soğumasıyla birlikte tekrar Badara mezra’sına göç edilirdi.

1980’li yıllara kadar bu yoğunlukta devam eden mezracılık, birçok hanenin artık Mezra’ya çıkmamaları nedeniyle 4-5 haneye kadar düşmüştür. Mezra’da bulunan hane sayısının azlığı nedeniyle halk, Ambarlı Yaylasına çıkmayıp, Badara mezra’sına yayla olarak kullanmaya başlamışlardır.

Günümüzde yol, su ve elektriğin gelmesiyle birlikte neredeyse yok olmaya yüz tutmuş olan bu yayla adeta yeniden canlanmıştır. Yıkılan evlerin yerine eski özelliğine yakın yeni evler yapılmış,  hane başı 10 - 15 büyük baş hayvan eskisi gibi olmasa da 2-3 inekle hayvancılık yapanların sayısı artmıştır.

Son yıllarda yerli ve yabacı turistlerin ilgi odağı olan Badara yaylası hele de fotoğraf meraklılarının yoğun ilgisini çekmektedir. Badara yaylası konum olarak Kaçkarların en güzel yerindedir diyebiliriz. Doğa meraklıları yaylanın sırt (tepe) diye adlandırılan yerinden birçok yaylayı ve ilçeleri görme şansına sahiptir. Bu yayla, doğusunda Kaçkarların muhteşem güzelliğini barındırırken; Pokut yaylasından güneşin doğuşunu izlemek, akşam Hemşin tarafından güneşin batışını izlemek için, hele de sis denizi oluşmuşsa muhteşem bir görüntü sunmaktadır.

Bölgede birçok çeşit yaban hayatı mevcut olup bunlardan en çok görülenleri Geyik, Karaca, Keçi, Dağ Tavuğu ve Horozu, Bıldırcın, Atmaca, Doğan, Ayı, Kurt, Tilki ve Domuz yabanı gibi hayvanlardır.

Yaylada otel, pansiyon ve benzeri konaklama yeri bulunmamaktadır. Misafirler yaylacıların kendi imkanları ölçüsünde ağırlanmaktadırlar.

Kendi imkanlarıyla yaylaya gelen gezmek, eğlenmek ve piknik amacıyla gelen yerli ve yabancı misafirler için modern şartlarda iki adet WC bulunmaktadır.

Badara mezrasına ulaşım; Hemşin, Çamlıhemşin ve Çayeli ilçeleri üzerinden özel donanımlı şahsi araçlarla yapılabilmektedir.

Kaynak: Çamlıhemşin Dergisi 2. sayı Sayfa; 56

 

           

Önceki HALİL EFENDİ KONAĞI
Sonraki ATALARIN İZİNDEN POKUTA GİDİŞ