TULUMCU HEYKELİNİN HİKAYESİ

Aşağı Kaydırın
TULUM, TULUMCU,HORON VE TÜRKÜ
  • 84
Yazı Boyutu:
Yazdır

Tulum ustalarımızın anısına…
TULUMCU HEYKELİ


Doldur nefesinle, Şişir tulumu,
Nav üstünde, Parmakların titresin,
İster gelin çıkar ister çal destan,
Karadeniz dursun, seni dinlesin

Yaşar ÇELİK

Çamlıhemşin ilçesinin en önemli kültürel değerlerinden biri de hiç şüphesiz Tulum ve Tulum'la oynanan Horon ’dur. Tulum dinlemek ve Horon oynamak, Çamlıhemşin insanının tarihsel ve kültürel açıdan olmazsa olmazıdır. Bu sebeplerle Çamlıhemşinli için Tulumcu çok önemlidir. Bu kadar önemli olan Tulum ve Tulumcu figürünü yaşatmak, Tulum ustalarına saygı ve şükranlarımızı dile getirmek ve Tulumcuyu simgeleştirmek amacıyla Çamlıhemşin'in girişine bir Tulumcu Heykeli'nin dikilmesi planlandı.

     

Çamlıhemşin Belediyesi, Çamlıhemşin Derneği ve ÇAHEV hemen işe koyuldular. Önce Çamlıhemşin Sırt mahallesinden yetişmiş ve birçok eseri olan heykeltıraş Kadir Genç’le temasa geçildi ve çalışmalara başlandı.

Tulumcu Heykeli projesi için önce eskiz çalışmaları yapıldı. Yerel kıyafetlerle ilgili birçok kişiden fikir alındı ve sonuçta; kültürel miras kıyafetleri olan Kasket, Gömlek, Yelek, Pantolon, Yün çorabı ve Çarıktan oluşan bir tarza ulaşıldı. Tulumcunun duruşu, nav'ı tutuşu, parmakları, tulumun detayları ve kıyafetleri konusunda da Tulum sanatçımız Bülent Bekar'ın bilgi ve deneyimlerinden olabildiğince yararlanıldı.

Heykel bütün Tulumcuları simgeleştireceğinden, kimseye benzememesi özellikle tercih edildi.

Birçok kişi ve kurumun gönül verdiği bu projeye, özellikle yöre Tulumcuları da büyük destek verdi ve Tulumcular Gecesi yaparak bu projeye finans sağlanmasına katkıda bulundu.

Tulum çalan adam figürü 2,5 metre yüksekliğinde. Orta yaşlı erkek karakter olarak belirlenen figürün kıyafetleri de yöre kültürünü yansıtıyor. Heykel, onaylanan kil aşamasından sonra polyesterden üretildi ve bronz etkisine sahip metalik boyalarla renklendirildi.

Heykel Çamlıhemşin Belediyesi önündeki bir taş kaide üzerine monte edildi ve açılışı büyük bir coşkuyla yapıldı. O günden buyana da Çamlıhemşin’in konuklarını “ hoş geldin” diyerek karşılıyor…

 Kadir Genç kimdir...

1959 yılında Çamlıhemşin Sırt mahallesinde doğdu.  İlk, Orta ve Lise Eğitim-Öğretimini Ardeşen’de, Yüksek öğrenimi, Rize Eğitim Enstitüsünde 1979 da tamamlayarak Öğretmenlik mesleğine başladı.

   



Kendi tabiriyle,  Gurbetteki birçok Hemşinli çocuk ve genç gibi yolu “Canım Baba’mın işyerlerindeki" mutfaklarında geçti. Sebze ve meyve heykelleriyle heykeltıraşlığa başladığını söylüyor.

Hayatının İzmir sürecinde; taş yontuculuğu, Seramik atölyelerinde çizim ve uygulama olanaklarından yararlanıp Karşıyaka’ da kendi atölyesini kurarak, heykel ve takı öğretmenliği yaptı. Yaşamının Isparta’daki döneminde heykeltıraşlığa yoğunlaştı. Bu süreçte heykelleri,  Amerika'nın çeşitli kentlerinde yer buldu. Bugüne kadarki sanat yaşamında, 4 karma 9 da bireysel sergi açarak eserlerini sergiledi. Heykel yapmayı halen sürdürüyor.

Kaynak; Çamlıhemşin Dergisi 3. Sayı Sayfa; 58

Önceki DİNDAR GÜNER
Sonraki BİR BÜYÜK USTAYA; ÇANOLU ALİ