MURAT KARAYALÇIN İLE AİLE SOHBETİ...

Aşağı Kaydırın
ÇAMLIHEMŞİN DERGİ 3.SAYI
  • 105
Yazı Boyutu:
Yazdır

MURAT KARAYALÇIN İLE AİLE SOHBETİ...       

  Murat Karayalçın; Rize Çamlıhemşinli bir ailenin oğlu olarak, Samsun'da dünyaya gelmiş. Siyasi yaşamını neredeyse tüm hemşerilerimiz bildiğinden, Murat Bey’le daha az bilinen aile hikâyesini konuştuk. İşte ilk kez Çamlıhemşin Dergisi’nde okuyacağınız bu güzel sohbetten aklımızda kalanlar;

BÜYÜK DEDEMİN MEZARI RUSYA’DA…

Dedemin dedesinin adı Şerif. Şerif dedemizin oğulları İdris, Mehmet ve Ali dedelerimiz. 1800'lerin ikinci yarısında İdris dedemiz Erzurum'da, dedemin babası olan Ali dedemse Rusya'nın Ukrayna sınırına yakın Taganrog kentinde fırıncılık yapıyor. İdris dedemiz fırıncılık yaparken ailemizden ve köyümüzden gidenleri okutuyor; Ali dedem fırıncılıktan kazandığı parayla köyümüzdeki konağın yapımını başlatıyor. Ancak o arada Ali dedem vefat ediyor ve onu Taganrog’da toprağa veriyorlar.

1930 LARA KADAR DEDEM BORÇ ÖDEDİ...

Köyde iki evimiz var birisi eski, birisi yeni. Eski evimizin yapım tarihini kaynaklarda bulamadık. Yeni evimizin yapımınaysa Ali dedemin gönderdiği paralarla 1905 yılında başlanmış. Ali dedem 1907 yılında vefat edince, konağımızın geride kalan bölümünün yapımını o sırada Tokat- Erbaa'da kadılık yapmakta olan dedem Galip Karayalçın üstleniyor ve inşaatı aynı yıl bitiriyor. Ancak dedemin borç ödemeleri 1930'ların sonuna kadar sürüyor.

     

 ÇİNÇİVA'NIN OKULU...

Köyümüzde Osmanlı imparatorluğu döneminde 1800' Iü yıllarda ama tam bilemediğimiz bir tarihte kurulmuş bir ilkokul varmış. Lazistan milletvekili olarak görev yapan Necati Memişoğlu,  Cumhuriyet döneminde yargıçlık yapan Hamdi Danışoğlu ile Yargıtay üyeliklerine ve başkanlıklarına kadar yükselen Osman Remzi Memişoğlu ve Ahmet Galip Karayalçın da bu Çinçiva’daki ilkokulunu bitirmiş. Dedem Galip Karayalçın'ın mezun olduğu tarih yaklaşık olarak 1890'lardır.  Bu okul binası maalesef 1960’larda yıkılmış. 19. yüzyıldan kalma bir okulun, 1960’larda yıkılmasından büyük utanç duyuyorum.

YETİM HOCA...

 Dedem okulu bitirdikten sonra fırıncılık yapsın diye Erzurum’a gönderiliyor. Fakat orada Yetim Hoca diye birisi dedemi okutuyor. Yetim Hoca, Necati Memişoğlu da içinde olmak üzere bölgemizden birçok insanın okumasına sebep olmuş çok önemli bir kişi. Daha sonra İstanbul'a Hukuk mektebine giden dedem 1905 yılında okulunu bitiriyor.

ÇİNÇİVANIN HUKUKÇULARI...

1907 yılında Çinçiva'lı hukukçuların Trabzon’da hep birlikte çektirdikleri bir fotoğraf var. Çok güzel bir fotoğraf. Bunlar İstanbul’da hukuk okumuş, kadı olmuş ve Trabzon’dan görev yerlerine gönderilmişler.

DEDEM KADIYMIŞ... İL İL DOLAŞMIŞLAR...

Dedem 1911 yılında Tokat- Erbaa'da göreve başlıyor. Cumhuriyetin kuruluşuna kadar Tokat- Erbaa'da kalıyor. Elimizde burada çok güzel çektirilen bir aile fotoğrafı var. Birçok yer değiştiren dedemin yolu Samsun’a da düşüyor. Dedem daha sonra başka yerlere de gidiyor ama babam Samsun’da kalıyor. Bizim Samsun’a yerleşmemiz özel olarak planlanmamış, dedemin görevi nedeniyle gerçekleşmiştir.

Babam Sabri Karayalçın ile annem Fevziye Karayalçın evleniyorlar. Annem de Çinçiva’lı ve bizim ailedendir.

ASIL SOYADIMIZ KARAMUSTAFAOĞLU'DUR...

Bizim asıl soyadımız Karamustafaoğlu'dur. Dedem artık cumhuriyet yönetimi hakimi. Soyadı kanunu çıkınca, memurların ‘’gil, zade, oğlu’’ gibi lakap taşıyan soyadları almaları istenmiyor. Bu yüzden soyadımızı Karayalçın yapıyor.  Aile 50’li yıllarda tekrar eski soyadımıza dönelim mi diye bir tereddüt geçirmiş ancak o zamanda doçent olan amcam Yaşar Karayalçın o soyadı ile anılmaya başlandığından asıl soyadına dönmekten vazgeçiyorlar.

ÇEBİLERDEN 3 KIZKARDEŞ ALMIŞLAR...

Aile fotoğrafı Elazığ’da 1937 yılında çekilmiş. İleri ailesinin asıl isimleri İmamoğlu ailesidir. İleri soyadı sonra alınmıştır. Fotoğraf İmamoğlu ailesinin, Danışoğlu ailesinin ve Karamustafaoğlu ailesinin akrabalıklarını gösteren bir fotoğraftır. Bizi akraba yapan Çebi kız kardeşlerdir. Bir torun Galip Karayalçın, bir torun Hamdi Danışoğlu ve diğer torun Tevfik İleri’nin babası Celal İleri’dir.

Kaynak; Çamlıhemşin Dergisi 3. Sayı Sayfa; 36

 

Önceki DEDEM NECATİ MEMİŞOĞLU
Sonraki YAYLALARIMIZ GİTO