KAÇKARLARI CAN DAMARI: BUZUL GÖLLERİ

Aşağı Kaydırın
ÇAMLIHEMŞİN DERGİ 5.SAYI
  • 48
Yazı Boyutu:
Yazdır

Kaçkarların Can Damarı: Buzul Gölleri

Kaçkarların en önemli kaynak değeri buzul gölleridir. Kaçkar Dağları’nın Milli Park olmasındaki en büyük etken birçok buzul gölü bünyesinde barındırmasıdır. Buzullar, karın yeniden kristalleşmesi, sıkışması ve bir araya toplanması ile meydana gelir. İklim değişikliklerinin ve yerçekiminin etkisiyle hareket ederler. Soğuk iklimlerde aşağıya doğru sarkan buzullar, ilerlerken üzerinde kaydıkları zeminden aldıkları parçalarla yeryüzünü şekillendirirler. Binlerce yıl süren hareketleri sonucunda V biçimli vadileri aşındırarak tekne biçimli vadilere dönüştürürler. Kaçkarlardaki Hodeçur, Kavrun, Çeymakçur, Avusor- Bulut Kaçkar ve Verçenik  vadileri tipik buzul vadileridir. Eğimin az ve kaya yapısının dirençsiz olduğu bölgelerde ise buzulların akması ve geri çekilmesi sırasında çukurlar oluşur. Bu hareketler zamanla çukurları derinleştirir. Onların suyla dolmasıyla da buzul gölleri meydana gelir. 

  
Buzul göllerine nasıl ulaşılabilir? Hodeçur’a  Erzurum-İspir’den ulaşılabileceği gibi Çamlıhemşin’den Kaleköy’e giderek de ulaşılabilir. Kaleköy’den Hunut Dağı’na aşılır, oradan da Hodeçur’a geçilebilir. Bu göllere ulaşmak için 3–4 saatlik yürüyüşleri göze almak gerekir. Kaçkar’a kuzeyden çıkış noktası olan Kavrun yaylasına, oradan da Kavrun’un üzerindeki Mezovit denilen buzul gölüne, Olgunlar tarafından da ulaşılabilir. Kavrun yaylasının yukarısında yer alan Çengnevit bölgesi de ayrıca buzul göllerinin yoğun olduğu;
 turistlerin ve yürüyüş severlerin sıkça ziyaret ettikleri yerlerin başında geliyor. Aynı şekilde Çeymakçur ve Avusor yaylalarına Ayder’den bir saatlik araç ulaşımı ile gidildikten sonra, yürüyerek 45 dakikalık bir performansla göllere çıkılır. Trevit yaylası üzerindeki Cofk gölü, Haçivanak/Başyayla geçişi üzerinde yer alan Capug gölü de bölgemizin buzul gölleri arasında yer alır. Bir diğer göller bölgesi Verçenik tarafındaki, Atmeydanı, Kapılı, Kumlu, Adalı ve Tatos göllerine de Verçenik yaylasından 1–2 saatlik yürüyüşlerle rahatlıkla gidilebilir.  Buzul göllerine ulaşmak aslında o kadar da zor değil. Tabii buralara araç ulaşımının olmaması nedeniyle, buzul gölleri tertemiz kalabilmiştir. 


Kaynak; Çamlıhemşin Dergisi 5. Sayı Sayfa; 44

Önceki İBRAHİM TEZ
Sonraki SİZE TEPEDEN BAKAN BİR YAYLA; PERYATAK