ÇAMLIHEMŞİN KURULTAYI
“Çamlıhemşin kurultayı ile ilçemizin sorunlarını ve geleceğini masaya yatırarak; İlçemizin bir anlamda “ Gelişim Planını “ “ Yol Haritasını” çıkarmayı amaçlıyoruz. Bunu yaparken de Çamlıhemşin’in geleceği ile ilgilenen her Çamlıhemşinliyi sürece katmayı, süreci birlikte organize etmeyi, en geniş anlamda katkı ve katılımı sağlamayı hedefliyoruz. Çamlıhemşin Kurultayı Hazırlık Toplantısı ve sonraki sürece katılmak, düşüncelerini paylaşarak, önerilerde bulunmak; İlçemizin geleceğini de birlikte tasarlamak anlamına geliyor. Öyleyse gelin nasıl bir Çamlıhemşin istediğimize birlikte karar verelim.”
Çamlıhemşin Belediyesinin yukarıdaki çağrısı ile 21 Eylül 2009 tarihinde Çamlıhemşin Atatürk İlköğretim Okulu toplantı salonunda Çamlıhemşinliler bir araya geldi.
Çamlıhemşinli Akademisyenler, Hukukçular, Mimarlar, Mühendisler, Meslek Odaları ve STK’ temsilcileri eski ve yeni Belediye Başkanları, Meclis Üyeleri, Mahalle ve Köy Muhtarları, Eğitimciler, Esnaf ve çok sayıda Çamlıhemşinli katıldı. Yaklaşık 90 kişinin katıldığı toplantı 5 saat sürdü ve toplam 18 kişi söz alarak görüş ve önerilerini dile getirdi.
Kurultayın Ankara ayağının bilgilendirilmesi için 24 Ekim 2009 tarihinde ikinci bir toplantı yapıldı ve Belediye Başkanı nasıl bir kurultay olabileceğini Çamlıhemşinlilere sordu. Yaklaşık 3 saat süren toplantının ardından, Kurultay için bir yürütme kurulunun oluşturulmasına ve kurultayın detaylarını, yürütme kurulunun organize etmesine karar verildi.
Yürütme kurulu olarak; Ali İhsan Arol, Metin Gültan, Soner Güner ve Veysel Atacan görev aldılar. Kurultay Sekretaryası olarak Nur Yücel değerlendirmeye alındı.
Yürütme Kurulu, görevine hemen başladı. Öncelikle komisyonlar ve Komisyon üyeleri tespit edildi. Komisyonlar kendi konularında SWOT analizleri ile önce durum tespiti yapacak akabinde çözüm önerileri getireceklerdi.
Kurultay takvimi de belirlendi ve 2010 yılında kurultayın yapılması düşünüldü. Fakat yaklaşan seçimlerin kurultay üzerinde etkisi olabileceği endişesi ile Kurultay tarihi 2011 yılı Eylül ayı olarak revize edildi.
İlk önce bir web sitesi oluşturuldu. www.camlihemsinkurultayi.com adresi kurultayın web sitesi olarak ilan edildi.
Konular 5 ana bölüme ayrıldı;
Gençlik ve Eğitim Çalışma Grubu,
Tarım ve Hayvancılık Çalışma Grubu,
Turizm Çalışma Grubu,
İmar ve İskân Çalışma Grubu,
Doğal Çevre ve Kültürel Miras Çalışma Grubu
Kurultay için bir taraftan Ankara da yoğun çalışmalar yapılırken diğer taraftan Çamlıhemşin’deki tüm muhtarlar, Bürokratlar ve ileri gelenlere de hazırlanan bir kitapçık ile Kurultayın işleyişi anlatılıyor ve destekleri talep ediliyordu.
Kurultayın yapılacağı yer olarak Ayder Haşimoğlu Oteli tespit edildi. Haşimoğlu Otel, Kurultayın yer sponsorluğunu üstlendi.
Basılı evraklarla ilgili kurultayın ana sponsorluğunu Emi İnşaat üstlendi.
Web sitesi ve yayınlama ile ilgili Pobol ve Pusula Bilgisayar sponsorlukları üstlendiler.
İkram edilecek malzemeler ise Ankara’dan Funda Pastaneleri, Biscotti ve Elizzin, İzmir den ise Sevinç Pastahanesi ve Reyhan Pastanesi’nden günlük olarak gönderildiler.
Her zamanki gibi tasarım konularında Ali Akgün ve Aral Ajans harikalar yarattılar.
Kurultay tarihi 1-2 Eylül 2011 olarak belirlenmişti.
Ramazan Bayramının son günü olan 1 Eylül tarihinde yapılan açılışta Çamlıhemşin Belediye Başkanı, Çamlıhemşin Kaymakamı, Milli Parklar Genel Müdürü Ahmet Özyanık ve Rize Üniversitesi Rektörü Nazmi Turan Okumuşoğlu’nun konuşmalarından sonra Komisyonlar sözcüleri vasıtasıyla hazırladıkları raporları sunmaya başladılar.
İlk gün açılış konuşmalarının ardından Komisyonların hazırladıkları raporların sunumuna geçildi.
İlk günün ilk komisyonu Turizm Komisyonuydu. Turizm komisyonu toplantısına Prof.Dr. Adil Güner başkanlık yaptı. Turizm komisyonunun sunumunu Savaş Çolakoğlu yaptı.
İlk günün ikinci komisyonu Tarım ve Hayvancılık Komisyonuydu. Komisyon toplantısına Av. Adnan Kurtuluş başkanlık yaptı. Tarım ve Hayvancılık Komisyonunun sunumunu Bahattin Bozkurt yaptı.
İkinci günün ilk komisyonu Gençlik ve Eğitim Komisyonuydu. Komisyon toplantısına Prof. Dr. Nazmi Turan Okumuşoğlu başkanlık yaptı. Gençlik ve Eğitim komisyonunun sunumunu Nihat Ataman yaptı.
İkinci günün ikinci komisyonu Doğal Çevre ve Kültür komisyonuydu. Doğal Çevre ve Kültür komisyonu toplantısına Av. Erol Özcan başkanlık yaptı. Doğal Çevre ve Kültür komisyonunun sunumunu Av. Akif Kurtuluş yaptı.
Son komisyon İmar ve İskân komisyonuydu. İmar ve İskan komisyonu toplantısına Emekli Savcı Yaşar Hacıoğlu başkanlık yaptı. İmar ve İskan komisyonunun sunumunu Hayri Reyhan yaptı.
Çamlıhemşin Derneği olarak Çamlıhemşin Kurultayının hepimiz için iyi olacağını ümit ederek, kurultayla ilgili yapılması gereken daha çok çalışmaların olacağını söylemek isteriz.
Kaynak; Çamlıhemşin Dergisi 1. Sayı Sayfa; 18