KARALAHANA EZMESİ

Aşağı Kaydırın
MÜZİK,KİTAP VE YEMEK ÖNERİLERİMİZ
  • 223
Yazı Boyutu:
Yazdır

KARALAHANA EZMESİ

Dışarıda çise, yeşilin taze kokusu…
Pilitanın başındayız, üzerinde kaynamakta olan çayın sesiyle kendimize geliyoruz ve içinde pişmek üzere olan mis gibi mısır ekmeğinin kokusunu içimize çekiyoruz. Bu güzel kokular ‘hayat’a açılan mutfağı sararken, birazdan çıkacak sıcacık ekmeğin üzerine tereyağını sürüp yemeği sabırsızlıkla beklerken, pencereden eşsiz yeşilliğin içinde kayboluyoruz…  
Her evin kalbidir mutfak, yemek pişen yer olduğu kadar aile hayatının yaşandığı, ailenin bir arada sohbetlerini, sevinç ve üzüntülerini paylaştığı, eski hikayelerin anlatıldığı, evin hayata açılan en sıcak kısmıdır. Yöre insanın yaşamında çok büyük ve önemli bir yeri vardır.Bölge de yüzyıllar boyu yaşayan ve hayatı gerek iklim gerekse coğrafi koşullarla mücadele ederek geçiren yöre insanın hayatında yeme içme kültürü yaşamın önemli bir kısmını teşkil eder. Çamlıhemşin’imizde de bu kültür, yeşilin çeşitliliğinden, doğanın lezzetinden nasibini almıştır. Yöremizde iklim koşulları yüzünden ürün çeşitliliğimizin çok olmadığını biliyoruz. Dik yamaçlar, zorlu hava koşulları, imkan bulunan düzlükte ekilen mahsulden elde edilen lezzetler, soframıza inanılmaz bir zenginlikle taşınmıştır.
Mısırdan, kara lahanaya, fasulye, çorba, turşudan hamur işine uzanan az ürünle çok hünerli masalar süslemiş ve damaklara keyif katmıştır.Yemek pişirmek bir sanattır. Her yemek yapan sanatçı da birer ustadır. Annelerimiz, halalarımız, yengelerimiz ve şimdi de bizler, bu özel tatlara lezzet katan ustalarız. Aş’ı pişiren, bizleri doyuran ve mutlu eden bu ustaların yemek yaparken genel alışkanlıklara bağlı kalmakla birlikte kendine has yöntemlerle çıkan lezzetler tüm Türkiye’ ye doyumsuz lezzetler katmıştır. Meryem Yengemin muhlaması, Ayşe Ablamın sarması, Gelinim Ayşe’nin çayı benim için vazgeçilmezdir.

Karadeniz yemekleri de diğer birçok özelliği gibi çeşitlilik bakımından bölgelere göre hem farklı hem de sağlıklıdır. Çeşitli iklim koşullarına kolay uyum sağlaması ve soğuğa dayanıklı oluşu nedeniyle karalahana içerdiği mineraller, A ve C vitamini açısından zenginlik göstermektedir.
Sofralarımızdan eksik etmediğimiz Karalahana Ezmesinin-ki yöremiz özelliklerine aşina olmayan dostlarımıza belirtelim, sıcak servis yapılan her öğün tüketilebilecek bir yemektir-sevgili Sakine Ablamın usulü ile sizlerle paylaşacağım;

Malzeme

2 bağ Karalahana
2 kase Barbunya Fasulye
1 su bardağı Bulgur
1 adet acı Kırmızı Biber
1 tutam İç yağı
1 yemek kaşığı Tuz
1 su bardağı Mısır Unu
½ su bardağı Sıvıyağ

Yapılışı

1.Lahanalar seçilip, ince ince doğranır ve sıcak suyla yumuşayıncaya kadar haşlanır.
2.Süzülüp bir tencereye alınır.
3.Barbunya ayrı bir kapta haşlanıp yıkanır ve lahanaya katılır.
4.Bulgur, sıvıyağ, tuz, kırmızı biber ve içyağı yeteri kadar su ilave edilip pişirilir.
5.Mısır unu katılıp, çırpıcıyla ezilir.

   

Afiyet ve keyif olması dileğiyle…

Önceki MISIR KEKİ
Sonraki Memleketim var. (Seher Gülas Hemşindereli)