OKAY KARAYALÇIN İÇİN ANMA GÜNÜ
Çamlıhemşin Hemşin vakfı (ÇAHEV) kurucu ve onursal başkanı ve Çamlıhemşin eğitim ve kültür derneği (ÇAMDER) kurucularından aynı zamanda Samsun 19 Mayıs Derneği ve Samsun Vakfı kurucularından ve halen yönetim kurulu üyesi olan Okay KARAYALÇIN, rahmete kavuşmasının birinci yılı münasebetiyle Ankara Kent Konseyi salonlarında yapılan bir etkinlik ile anıldı.
Kalabalık bir topluluk karşısında yapılan Anma günün de Okay Karayalçın için hayatını anlatan bir sunum hazırlandı.
Av. Fevziye ÇETİNEL başlangıcı ile başlayan Anma töreni, Vakfın Başkanı İnş. Müh.Hüseyin GÜLTAN’ın konuşması ile devam etti ve sunum için Çamlıhemşin Dernek Başkanı Metin GÜLTAN davet edilerek sunum başlatıldı.
Av. Fevziye ÇETİNEL | Vakıf Başkanı Hüseyin GÜLTAN |
Okay Karayalçın’ın ailesi, çocukluğu, iş ve özel hayatına da değinilen sunum da ayrıca ÇAHEV kuruluşu, HES mücadeleleri ve faaliyetlerden de bahsedilip o konu içerisindeki kişilerin görüşleri alındı.
Aile sunumunda kardeşi Murat KARAYALÇIN bir konuşma yapıp abisini anlattı.
Burada Murat Beyin Bakanlığı zamanında yaşanan bir anekdot günümüz siyasi yaşamına ters olsa da muhakkak herkese anlatılmalı.
“Okay Bey SSK da çalışırken Murat Bey de o kurumdan sorumlu bakanlıktaymış.
Çevresindekilerin, yeterli kıdem ve bilgiye sahip olduğu gerekçesiyle SSK’nın başına Okay Beyi önermesine rağmen siyasi etiğe uygun olmayacak diye çok sıcak olmasa da abisi ile görüşen Murat bey abisinin de o doğrultuda görüş bildirmesi ile bu işlemi yapmadığını anlattı.”
Samsunda geçirmiş olduğu hayatı ve halen yönetim kurulunda bulunduğu Samsun Vakfı günleri için, Samsun Vakfı başkanı Volkan DURMUŞOĞLU konuştu.
Vakfın kuruluş hikayesinde ise , 1 Numaralı Vakıf üyesi olan Okay Karayalçın’ı, 2 numaralı Vakıf üyesi olan Av. Adnan KURTULUŞ anlattı.
Samsun Vakfı Başkanı Volkan DURMUŞOĞLU | ÇAHEV'in 2. numaralı üyesi Av. Adnan KURTULUŞ |
Vakıf kurulduktan hemen sonra başlayan ve Karadeniz de ilk defa yapılması planlanan ve günümüzde bile hala çok büyük bir güç kapasitesine sahip olan DİLEK-GÜROLUK Santralinin DSİ aşamasını, Kaya ve Zemin mekaniği uzmanı, Jeoloji Müh. İbrahim DEMİRCİ, ÇED Raporu ve Vakfın HES konusuna cephe açmasının nedeni olan PARLAR Vakfı görüşmelerini ise İnş. Müh. Saim YILMAZ anlattı.
Jeo. Müh. İbrahim DEMİRCİ | ÇAHEV 4.Dönem Bşk. İnş. Müh. Saim YILMAZ |
Bölgenin o zamanlar Asteriks’i benzetmesi yapılan Okay Karayalçın için ayrıca Basın tarafında Gazeteci Pervin KAPLAN ve işin Mahkeme konusu tarafını yürüten 15 Avukat adına Av. Erol ÖZCAN ve Av. Yakup OKUMUŞOĞLU görüşlerini bildirdiler.
HES zamanı başlayan dostlukları daha sonrada başka projeler ile bütünleşen Akademisyen Oğuz KURDOĞLU’nun konuşması ile devam eden sunumda HES konusundan sonra diğer konulara geçildi.
Gaz. Pervin KAPLAN | Av. Erol ÖZCAN | Av. Yakup OKUMUŞOĞLU | Oğuz KURDOĞLU |
Vakfın tüzük değişimleri için devreye giren Eniştemiz Av. Yaşar AKDENİZ hem tüzük konusunda hem de Okay Karayalçın ile anılarını anlattı.
Yapılan faaliyetler, Rize Derneklerinin birleştirme ve bir Federasyon oluşturma görevinde ciddi bir akıl sergileyen Okay Karayalçın’ı Süleyman BASA anlattı.
Av. Yaşar AKDENİZ | Süleyman BASA |
Sergiler, Takvimler, Paneller derken sunumda sona gelindi ve Vakfın son faaliyeti olan “ÇAMLIHEMŞİN VE HEMŞİN İÇİN TEHLİKE ÇANLARI” Panelinde Divan Başkanı olduğu bölümler filmden gösterildi.
Daha sonra konuşmacılar Ömer Şan, Turgut Aydıner, Necdet Basa, Zekeriya Bekar, Şuayip Balta, Muammer Bostan, Süleyman Bozkurt onunla ilgili anılarını anlattılar.
En son konuşmacı olarak söz alan eşi Ayten Karayalçın duygusal bir konuşma ile gözleri yaşlandırdı.
Ömer ŞAN
|
Turgut AYDINER
|
Necdet BASA
|
Zekeriya BEKAR | Şuayip BALTA | Muammer BOSTAN | Süleyman BOZKURT |
Ayten Karayalçın’ın konuşması şu şekildeydi;
Değerli konuklar eşim Okay Karayalçın'ı anma toplantısına katıldığınız için hepinize teşekkür ederim. Bugünü düzenleyen Çamlıhemşin-Hemşin Vakfı Başkanı Hüseyin Gültan ve yönetim kurulu üyelerine ve Çamlıhemşin Derneği Başkanı Metin Gültan'a emek ve çabaları için ayrıca teşekkür ederim.
Okay 84 yıllık ömrüne pek çok başarıyı sığdırarak yaşama veda etti. Bunlardan biri de 1995 yılında ÇAHEV'in kuruluşudur. Onun 15 yıl kurucu başkanlığını yaptığı ÇAHEV yönetimini gençlere bırakırken Genel Kurulda yaptığı konuşmadan bir bölümünü sizlerle paylaşmak istiyorum.
"Geriye dönüp baktığımda içimde ukde olarak kalacak birkaç düşüncemden bahsetmek istiyorum. Yörede bir Huzur Evi, Zil kale civarında bir mola yeri, ilçe merkezindeki Yeşil Vadi Lokantasının yerinde Kongre ve Konaklama Merkezi, yine ilçe merkezinde resmi makamların sağlayacağı bir alanda ahşap yapı içinde Vakıf Temsilciliği.”
Olmadı, Olamadı. İnşallah üyelerimizin ve hemşerilerimizin desteğiyle yeni yönetim bunları gerçekleştirmek imkanını bulurlar.
Yeryüzü cenneti Fırtına Vadisinin kurtarılmasında payıma düşen hizmetimden dolayı gurur duyuyorum.
Yüksek tahsillerini tamamlayıp topluma kazandırdığımız her öğrenciden ayrı ayrı gurur duyuyorum. 15 senelik emeğimi yöreme, insanıma ve Vakıf'a helal ediyorum.
Hepinize teşekkür ediyor, sağlıklı ve huzurlu bir yaşam diliyorum.
Hoşça kalın.
Okay Karayalçın “
Beni dinlediğiniz için teşekkür ediyor, Okay'ın deyişiyle "Allah'a emanet olun "diyorum.
Bir teşekkürüm daha var
Okay çığım beni dinlediğini biliyorum.
Senin eşin olmanın onur ve gururu ile yaşadım,
Bana yaşattığın güzellikler için sana teşekkür ederim.
Buluşuncaya kadar anılarımızla yaşayacağım.
RUHUN ŞAD OLSUN.
ÇAHEV Vakfımızın ve ÇAMDER derneğimizin kurucusu olan saygıdeğer ve icracı kişiliği ile örnek olan Okay Karayalçın büyüğümüzü rahmetle, minnetle ve şükranlarla anıyoruz.
Yeri cennet olsun